RAPORT EXPLOZIV. Aproape 90% dintre victimele atacurilor americane cu drone au fost civili, nu teroriști

Publicat: 16/10/2015, 07:56
Actualizat: 29/03/2019, 09:55

„Casa Albă și Pentagonul se laudă că programul de raiduri aeriene punctuale este precis, astfel că rata deceselor în rândul civililor ar fi la nivelul minim. Cu toate acestea, documente oficiale care conțin detalii despre raidurile speciale efectuate în nord-estul Afganistanului în cadrul Operațiunii Haymaker relevă că, în perioada ianuarie 2012 – februarie 2013, bombardamentele americane s-au soldat cu peste 200 de morți. Dintre aceștia, doar 35 erau țintele vizate”, scrie The Intercept.

Potrivit documentelor militare, într-o perioadă eșantion de cinci luni din acest interval, 90 la sută dintre persoanele decedate în raidurile aeriene americane nu erau țintele vizate.

În Yemen și în Somalia, unde serviciile secrete americane au capacități mai limitate de colectare a informațiilor, ponderile victimelor civile probabil sunt chiar mai mari, subliniază jurnaliștii de la The Intercept.

„Orice persoană surprinsă în apropierea suspectului vizat este considerată vinovată prin complicitate… Atunci când un raid efectuat cu o dronă omoară mai mult de o persoană, nu există nicio garanție că acei oameni meritau să moară. Practic, este vorba de o tragere la sorți cu viețile oamenilor”, admite o sursă militară citată de publicația online.

Administrația George W. Bush a început să practice operațiunile punctuale de eliminare a teroriștilor după atentatele din 11 septembrie 2001, fiind vizați în principal membri ai rețelei teroriste Al-Qaida și lideri talibani afgani. Numeroși civili au murit, începând cu anul 2009, în raiduri efectuate cu drone americane în Afganistan, Pakistan, Yemen și Somalia. Administrația Barack Obama a continuat această latură a programului antiterorist, folosind în principal drone militare și ignorând criticile referitoare la numărul mare de civili omorâți, inclusiv cetățeni americani. „Teroriștii atacă frecvent civili, iar numărul civililor decedați în atentate care vizează musulmani depășește cu mult orice estimări privind victimele colaterale ale atacurilor cu drone”, argumenta Barack Obama în 2013.

Spre exemplu, în decembrie 2013, o dronă americană a omorât 14 civili care se întorceau de la o nuntă, în Yemen, deși ținta vizată era un convoi al unor lideri ai filialei locale a rețelei teroriste Al-Qaida.

Aprobarea pentru eliminarea unui presupus terorist este dată personal de președintele Statelor Unite, la finalul unei proceduri care începe prin colectarea informațiilor primare și continuă până la nivelul cel mai înalt al serviciilor secrete și Administrației de la Washington, relevă documentele militare secrete.

Potrivit analizei realizate de publicația The Intercept, operațiunile efectuate de Washington în zone de conflict în care armata SUA nu este implicată oficial se bazează de cele mai multe ori pe informații inexacte, de categorie inferioară. „În documente se recunoaște faptul că folosirea metadatelor telefonice și computerizate, precum și a celor din interceptări reprezintă metode inferioare de identificare, localizare și neutralizare a suspecților”, observă The Intercept.

Materialul realizat de publicația online The Intercept, preluat și de cotidianul The Huffington Post se bazează pe documente folosite într-un studiu al Pentagonului elaborat în anul 2013, care analiza valoarea informațiilor și tehnologiilor de monitorizare folosite în campania de raiduri din Yemen și Somalia. Studiul, realizat de Direcția pentru Informații, Supraveghere și Recunoaștere din cadrul Departamentului Apărării din SUA, ajunge la concluzii care în unele cazuri intră în contradicție cu pozițiile oficiale ale Washingtonului despre campania de eliminare a liderilor organizațiilor teroriste.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
Cum l-a umilit Mihai Bendeac pe Gabriel Cotabiță. L-au ajuns regretele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări...